Najpoznatiji stilovi za uređenje Vašeg prostora

Pri uređenju Vašeg prostora prvo je potrebno odrediti u kojem ćete stilu urediti Vaš životni prostor. Nudimo Vam neke od najpoznatijih stilova za opremanje prostora:

  • MODERNISTIČKI

Uređenje u modernističkom stilu, vezanim s minimalističkim, podrazumjeva malo namještaja, ravnih linija i bez puno ukrasnih predmeta. Modernistički stil naglašava jednostavne i funkcionalne linije. Obično je neutralan, a najpopularnije boje su bijela i siva, iako se ponekad dodaju neke vibrantne boje da bi se dobio dramatičan efekat.

  • SAVREMENI

Savremeni stil obuhvata nekoliko različitih stilova nastalih u 20. i 21. vijeku. Linije su zaobljene za razliku od oštrih rubova u moderističkom stilu, a ako postoje negdje oštre linije namještaja one se ublažavaju jastucima, tepisima i sl… Boje su tople i prirodne. Najčešće se oslanja na smeđu ili zelenu boju. Za uređenje se koriste prirodni materijali.

  • TRADICIONALNI

Tradicionalni stil se veže uz visoku klasu 18. vijeka, posebno Englesku i Francusku. Najpopularnija je boja breskve i zelena, a ove boje su upotpunjene bronzanom i zlatnom da bi se kreirala bogatija atmosfera. Cvjetni uzorak na traninama je uobičajen. Namještaj je izrezbaren, dekorisan i unikatan.

  • TOSKANSKI

Toskanski stil je rustikalan, karakteriziran kamenom, elegantnim željezom, jednostavnim namještajem i detaljnim muralima. U nekim detaljima je sličan tradicionalnom stilu, ali je puno jednostavniji I prostiji. Rustikalna paleta boja u velikoj mjeri se oslanja na zemljane smeđe tonove. Kamin je neizostavan u dnevnim boravcima uređenim u ovom stilu.

 

  • INDUSTRIJSKI

Nekad se smatralo da industrijski stil, nije stil, nego process uređenja, ali baš zbog toga se počeo cijeniti jer doima kao da mu je nedostaje stila I dotjerane vanjstine, dok i jednim i drugim zrači. Njegova prednost je u kvalitetnim materijalima, koji neće brzo dotrajati. Tajna uređenja je u otvorenom prostoru. Na oko podsjeća na skladišta i garaže. Obično su stropovi visoki, a prostorije imaju nekoliko svrha. Industrijski stil je trenutno najmoderniji stil uređenja, a posebno ga cijene profesionalni dizajneri interijera.