Namještaj po mjeri za dnevni boravak

Kupovina namještaja po mjeri nam dozvoljava kombinaciju svih stilova koje možemo naručiti za svoj prostor. Kao najvažniji dio namještaja za dnevni boravak je garnitura za sjedenje. U daljem tekstu ćemo Vas uputiti na koje stvari na obratite pažnju prilikom izbora idealne garniture za Vas.

  • Kvalitet konstrukcije

Koliko god bila dobra forma, boja, cijena… nije važno ako je konstrukcija slaba. Ona mora biti otporna na oštećenja i udarce, a najkvalitetije su one izrađene od jasena, hrasta, bukve i metala. Provjerite šta piše na deklaraciji i prije kupovine pitajte za garanciju.

  • Dubina garniture i udobnost

 Danas su vrlo popularne duboke garniture koje dobro izgledaju, ali znajte da ako je dublja od 80 cm najvjerovatnije ćete sjediti u poluležećem položaju i za sjedenje pravih leđa vjerovatno ćete morati koristiti jastučiće. Takođe, dublje garniture skraćuju prostor pa nisu preporučljive za male dnevne boravke. Dugoročno gledano, pored kvaliteta konstrukcije, najvažnije nam je da garnitura bude udobna za sjedenje. Mekane ugaone garniture su udobne za povremeno sjedenje, ali za višečlane porodice bolje su tvrđe opcije.

  • Mogućnost razvlačenja

Ne treba posebno naglašavati koliko je dobro imati garnituru za sjedenje koja se može pretvoriti u krevet, ali treba da naglasimo da se ne bi trebale trajno koristiti u te svrhe.

  • Boja garniture za dnevni boravak

Iako ima garnitura koje izgledaju sjajno u nekim neočekivanim bojama kao što su žuta, pastelno roza, plava… neutralne boje su najpametniji izbor, posebno za porodice s malom djecom. Neutralna boja koja se najviše koristi je siva jer se savršeno slaže sa svim bojama, a u zavisnosti od nijanse može biti tamnija ali i vrlo svijetla.

  • Materijal

Što više postotka pamuka ima u presvlakama za garnituru to bolje. Najudobnije su i dobre za održavanje, dok su kožne garniture atraktivne ali zimi hladne, a ljeti potiču znojenje.